acidobazická rovnováha

(foto -nastolení rovnováhy může být jednoduché, když rozumíte svému tělu )

Je to prosté. Je třeba naše silně překyselená těla vrátit do acido-bazické (kyselo-zásadité) rovnováhy. Dnes lidé konzumují převážně kyselinotvorné potraviny, například maso, pečivo, pasterizované mléčné výrobky, cukr atd.  Tyto kyseliny a jejich sloučeniny, vznikající během trávení, způsobují ve tkáních záněty, které oslabují buňky, a znemožňují jim transportovat živiny skrz buněčnou membránu, což nakonec vede k buněčné smrti.

Jak říká Robert S. Morse, lékař-neuropat, biochemik a bylinář ve své knize „Detoxikace organismu“, Eminent, datum vydání 2005, strana 140: „Jedinou kyselou tělní dutinou je žaludek, kde začíná štěpení bílkovin. Jakmile se však obsah žaludku přesune do tenkého střeva, začne se vylučovat žluč a hydrogen uhličitan sodný, aby tráveninu alkalizovaly. Pokud není v těle dostatek alkalizačních látek, tělo se musí kyselin nějak zbavit a tak je ukádá do tkání nebo si bere vápník uložený v kostech. Nahromadění kyselin a cizích toxických bílkovin ve tkáních vyvolává imunitní reakci zvanou zánět.  Ten potom bývá diagnostikován jako „itida“, například gastritida, kolitida, cystitida, nefritida, burzitida či artritida. To nejsou nemoci, ale zánětlivé reakce na acidózu. Proto je jejich léčba kyselinotvornými léky či steroidy nesmyslná a nakonec jen způsobí další degeneraci tkání. Mnohem rozumnější je alkalizovat a detoxikovat naše tělo, čili odstranit  kyseliny a cizí bílkoviny - pravé příčiny „itidy“.“ Živá strava dokáže však léčit i plně vyléčit mnohem urputnější nemoci, jako například rakovinu, cukrovku, chronickou únavu, krdiovaskulární nemoci všeho druhu, osteoporózu.

Jak tedy převést naše tělo do acido-bazické rovnováhy? Konzumací zralého ovoce, čerstvé zeleniny a šťáv z nich, dále ořechů a semen, nejlépe naklíčených.  Z většiny zapomenout na stravu upravovanou tepelně, na vaření, pečení, smažení... Naše strava nás bude alkalizovat a stane se pro nás lékem na tzv. „nevyléčitelné nemoci“. Ovoce je nejvýše energeticky zásaditá potrava na této planetě. S dostatkem pohybu venku v přírodě bude naše tělo zase jako znovuzrozené. Doktor Morse k tomuto uvádí (strana 141): „Jako lékař jsem nezažil jedinou nemoc, která by na tento program nereagovala. Zdravotní stav každého člověka, s nímž jsem pracoval, se rapidně zlepšil a ve většině případů následovalo úplné uzdravení. Nikdy to nevzdávejte, ani když jste těžce nemocní či invalidní. Viděl jsem, jak pacientovi, jenž byl dlouhá léta téměř úplně ochrnutý, znovu srostla přeťatá mícha. Viděl jsem rovněž, jak se tělo samo zregenerovalo a zbavilo se různých znetvoření. Budete-li respektovat přírodní zákony, objevíte, že síla Boha a přírody je neomezená.“

Je třeba dosáhnout zvyměnit část vaší stravy za živé potraviny v každodenním jídelníčku, pak se symptomy nemocí začnou nejprve projevovat a v zápětí léčit. Oproti běžnému přístupu klasické medicíny se neléčí pouze symptom, ale především jeho příčina - tedy to co symptom vyvolalo, což je překyselený organismus.

Jak orientačně zjistit stupeň kyselosti organismu?

Je to prosté, v lékárně či na internetu koupíte "lakmusové papírky" (pro zjišťování pH) a ponořením do moči (nejlépe ráno) podle barevné stupnice určíte své tělní pH. PH moči více odpovídá pH organismu než pH krve. U krve se totiž tělo všemožně snaží jej udržet na optimálních pH 7,35 až 7,4 i za cenu alkalizace pomocí minerálů uložených v těle (odebírá např. vápník z kostí). Bude-li vaše pH moči stejné jako pH krve, je vše v pořádku. Pokud bude ale nižší – kyselé, je třeba začít na sobě pracovat, začít jíst živě.

Jako další snadno zjistitelný faktor stavu vašeho organismu je úroveň činnosti štítné žlázy. Určuje se pomocí měření bazálních teplot v podpaždí brzy po probuzení alespoň čtyři dny po sobě. Po probuzení zasuňte teploměr do podpažní jamky a zůstaňte v klidu ležet dalších 10 minut, až potom odečítejte na stupnici teplotu. Normální bazální teplota je 36,6 až 36,8°C. Je-li teplota trvale nízká, jedná se o sníženou činnost štítné žlázy. Malé snížení do hodnoty 36,1°C lze odstranit poměrně lehce - správnou výživou, ale teploty mezi 35 – 36°C značí nutnost radikálnější detoxikace organismu a bylinnou terapii, jak říká Dr. Morse v knize Zázračná detox. (strana 286).