Regenerace tlustého střeva

Dr. Norman W. Wolker říká: „Na základě našich zkušeností jsme došli k rávěru, že střevo se v žádném případě nemůže rozvíjet a fungovat normálně, pokud člověk bude přijímat především vařené nebo jinak zpracované potraviny. Z toho důvodu je prakticky nemyslitelné najít člověka s ideálně fungujícím tlustým střevem. Cítíte-li se špatně, pak první úkol zní: proveďte serii procedur zaměřených na propláchnutí tlustého střeva, nebo si dejte klystýry. Následně zajistí efektivní regenerační proces ovocné a releninové šťávy. Bylo zjistěno, že nejlepší stravou je směs šťávy z mrkve a špenátu, která vyživuje nervy a svaly tlustého a tenkého střeva“.

Šťávy k regeneraci tlustého střeva

Pokud je střevo hodně zanesené, pití šťáv způsobuje zpočátku zvýšené nadýmání, je to proto, že především zelí a řepa obsahují chlór a síru, které chemicky odstraňují hnilobné procesy způsobené nevhodným stravováním, jakým je nadměrná konzumace vařené stravy, masa, rafinovaného cukru, upravovaných tuků a lepku. Proto je nutné začít  navyšovat dávky šťáv postupně.

Zpočátku:

500 ml mrkvové šťávy (tato šťáva už není tak výživná jeko následující její kombinace)

300 ml mrkvové + 200 ml špenátové šťávy

300 ml mrkvové + 100 ml šťávy z červené řepy + 100 ml okurkové šťávy

Později:

250 ml šťávy z mrkve a 250 ml šťávy z bílého zelí

100 ml šťávy z mrkve a 400 ml šťávy z bílého zelí

Vláknina

Je obsažena v ovoci (především rozpustná vláknina), zelenině (nerozpustná) a v celozrnných obilovinách (pozor na lepek!).

Pokud trpíte na kolitidu, nepoužívejte nadýmající zeleninu jako např zelí. Dokud vaše střevo nebude vyčistěné, budete trpět vyšší plynatostí.