Pikantní oběd/večeře
Naklíčené mungo s avokádem na sladko
Ingredience pro 2 osoby:
500 g namočeného munga (cca 24 hodin, minimálně přes noc)
1 ks avokáda
špetka soli
1 lžíce medu
citronová šťáva (dle chuti, ale asi z čtvrtiny citronu)
olivový olej za studena lisovaný
2 rajčata
libovolné koření (například grilovací, nebo barbecue,...
Hranolky z cukety a mrkve s chutney (čatní)
Ingredience pro 2 osoby:
2 velké mrkve
1 střední cuketa
několik rajčat na ozdobu s listem salátu lahodící oku
Čatní:
2 kousky sušených rajčat (jsou hodně výrazná a kořeněná)
2 rajčata
1 sladké jablko
1 sladká hruška
1/2 zelené papriky
bazalka nebo některé z dalších uvedených dle...
Pohanka s avokádovým chutney (čatní
Ingredience pro 2 osoby
1 šálek pohanky (nechat 12 hod máčet ve vodě)
1 avokádo
2 stroužky česneku
šťáva z 1/4 citrónu
2 špetky mořské řasy Nori
1 špetka soli mořské
možno dát 2 malá rajčata pro zvýraznění chuti
koření např: koriandr, chilli, kari, ... dle chuti
rajčata a salát na...
Pizza pohanková s rajčatovou pastou
Ingredience pro 3 osoby:
Pohankový základ:
1 1/2 šálku pohanky (nejen máčená, ale lépe i klíčená 3 dny), dobré nechat trochu proschnout kvůli sušší konzistenci placky.
2 avokáda
3 lžičky koření: chilli, provensálské koření, cibule, grilovací nebo barbecue koření bez glutamátů a jiných...
Mungo s avokádovo-česnekovým chutney (čatní)
Ingredience pro 2 osoby
1 šálek munga (nechat 24 hod máčet ve vodě)
1 avokádo
2 stroužky česneku
šťáva z 1/4 citrónu
2 špetky mořské řasy Nori
1 špetka soli mořské
možno dát 2 malá rajčata pro zvýraznění chuti
koření např: koriandr, chilli, kari, ... dle chuti
rajčata a citrón na...
Cibule v tamari omáčce
Ingredience:
Nakrájíme na drobno 3 velké cibule bílé a 3 velké cibule červené
1 lžíce olivového oleje
bazalka
1 čajová lžička Tamari
Postup:
Vše smícháme v misce a dáme sušit do sušičky na max. 43°C.
Sun-burger
Ingredience pro 4 osoby:
2 větší červené řepy (v BIO kvalitě, chutná sladce)
Náplň:
2 šálky kešu oříšků (namočit přes noc)
1-2 stroužky protlačeného česneku
1 lžíce lahůdkového droždí, citronová šťáva dle chuti (cca 1/2 citrónu)
paprika (pálivá), pepř, kurkuma a nebo grilovací koření...
Mungo se zeleninou a rajčatovým dipem
Ingredience 4 porce:
Salát
1 hrnek munga (namočené přes noc, ale nejlépe naklíčené)
1 hrnek bílého zelí (nakrájeného)
1 hrnek mrkve (nakrájené)
2 papriky
koření dle chuti - např. bazalka, sušená zelenina, chilli, pepř, ... (nepřekořenit, aby zůstala původní chuť zeleniny)
Všechni...
Cuketové špagety se smetanovou omáčkou z kešu
Ingredience pro 2 osoby:
1 středně velká cuketa (nebo 2 malé)
2 šálky kešu ořechů (namočených přes noc)
4-5 lžic citronové šťávy
1 1/2 šálku vody
2 lžíce olivového oleje
2-3 lžičky čerstvého rozmarýnu
2-3 lžičky Tamari
1-2 stroužků česneku
špetka pepře (nejlépe bílého)
mořská sůl dle...
Květákový kuskus se zeleninou a výhonky
Ingredience pro 2 osoby:
1/2 velkého květáku
1 stroužek česneku
1/2 malé cibule
hrst makadamiových oříšků nebo namočených slunečnicových semínek
pepř a 2 lžíce čerstvé řeřichy
olivový olej
mořská sůl
1 lžička citronové šťávy
Postup:
Květák najemno pomeleme s oříšky a poté...